3.2% повече места за прием на студенти в родните университети предлага

...
3.2% повече места за прием на студенти в родните университети предлага
Коментари Харесай

План-прием 2021/22: повече инженери, по-малко икономисти

3.2% повече места за банкет на студенти в родните университети предлага догодина просветното министерство. Държавата да субсидира образованието в 38 държавни висши учебни заведения (включително и военните) на 39 941 студенти, от които 34 600 след приблизително обучение, което е с 1256 души повече от актуалната година, планува план на решение на Министерски съвет за одобряване броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните вузове за 2021/22 година

От МОН изясняват, че предлагането им за увеличение на броя на бъдещите първокурсници - в общо 23 професионални посоки - е в израз на политиката им за подготовка на повече фрагменти в региона на инженерните и компютърните науки. Най-голям е процентът на нарастване на местата в съпоставяне с 2020/21 година в професионално направление Общо инженерство - 37.2%, следват Машинно инженерство - с 27.6% растеж на препоръчаните за субсидиране места, Материали и материалознание - 20%, Химични технологии - 19%, Комуникационна и компютърна техника - 10.5% и други

И за идната академична година МОН предлага да бъдат понижени местата в професионални посоки от региона на обществените, икономически и правни науки. В Администрация и ръководство понижението е с 11.9%, в Икономика - с 6.3% и др. 

Предложението за прием на студенти в държавните университите против възнаграждение е за 15 422 студенти, от които след приблизително обучение 9 093.

 

ФИНАНСИ

Индикативният размер на средствата за прехрана само че образованието на студентите и докторантите за първи курс на образование е изчислен на 122.6 млн. лева 20% от тях ще бъдат предоставени за студенти по Медицина за заплащането на разноските им за образование по сключени контракти с шеф. Тази година бе регламентирана опцията студентите по медицина, сключили 5-годишен контракт за работа да вземем за пример с болничното заведение, в която са били на стаж, да бъдат освобождавани от такси.

 

ДИАСПОРА

Местата за образование на наши сънародници от чужбина в държавни висши учебни заведения са 2000 за степен " бакалавър " и " магистър "  и 40 - за степен " лекар ". 150 места за образование ще се обезпечат и за граждани на Република Северна Македония.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР